Data wpisu: 13.10.2025

Jak uzdatnić wodę ze studni? Poradnik krok po kroku

Woda studzienna bardzo rzadko nadaje się do bezpośredniego spożycia przez ludzi czy zwierzęta. W większości przypadków występują w niej różnorodne problemy jakościowe, z którymi można sobie poradzić poprzez uzdatnianie wody ze studni. Jest to konieczne nie tylko wtedy, gdy planujesz zasilać wodą dom jednorodzinny, ale też w sytuacji, gdy chcesz ją wykorzystywać do celów gospodarskich, przemysłowych i ogrodowych. Jak zatem uzdatnić wodę ze studni? Przygotowaliśmy kompleksowy poradnik krok po kroku.

Krok 1: badania wody

Od tego zawsze zaczynamy, ponieważ aby skutecznie uzdatnić wodę studzienną musimy najpierw wiedzieć, z jakimi problemami mamy do czynienia. To wykaże szczegółowa analiza laboratoryjna wody, którą można zlecić np. wojewódzkiej stacji Sanepidu.[1]

- Koszt badania wody wraz z oznaczeniem ewentualnych bakterii wynosi średnio od około 600 zł, w zależności od cennika laboratorium. – mówi Grzegorz Krysztofiak, ekspert w branży hydrotechnicznej, hydraulicznej, redaktor portalu Hydroportal.pl.

Wynik badania potwierdzi, czy woda spełnia normy jakościowe dla wody pitnej, czy jednak nie.[2] Ten drugi scenariusz jest dużo bardziej prawdopodobny – wystarczy wspomnieć, że w około 70% prywatnych ujęć występuje znaczne przekroczenie dopuszczalnej normy żelaza.[3] To i tak jeden mniejszych problemów – dużo gorszą informacją jest stwierdzenie obecności bakterii w wodzie (najczęściej pałeczki okrężnicy), co dyskwalifikuje ją ze spożycia, a nawet użytkowania do celów bytowych bez wcześniejszego uzdatnienia.

Krok 2: analiza badań i dobór odpowiednich technologii uzdatniania

Samodzielna analiza wyników badania wody przez osobę, która nie jest chemikiem czy biologiem ma walor wyłącznie edukacyjny lub hobbystyczny. Najlepiej nie tracić czasu i od razu przekazać ją specjaliście z zakresu uzdatniania wody.

Ekspert dokładnie przeanalizuje wyniki i poprosi o dodatkowe informacje, które pozwolą mu precyzyjnie dobrać najlepsze technologie uzdatniania. Chodzi tutaj przede wszystkim o wydajność studni, rodzaj pompy i jej parametry robocze, sposób zagospodarowywania ścieków (szambo, kanalizacja, przydomowa oczyszczalnia) i zużycie wody.

Na tej podstawie ekspert zaproponuje klientowi optymalny system uzdatniania wody, który nie tylko pozwoli usunąć wszystkie problemy występujące w wodzie studziennej, ale też będzie niedrogi w eksploatacji, bezobsługowy i dostępny w budżecie klienta.

- Samodzielny dobór elementów systemu uzdatniania wody jest bardzo ryzykowny. Tutaj nie ma uniwersalnych rozwiązań – na skuteczność stacji lub jej brak mogą wpływać nawet takie detale, jak pH wody. – podkreśla Grzegorz Krysztofiak.

System uzdatniania wody dla domu, firmy czy gospodarstwa rolnego może się składać z różnych rodzajów filtrów. W przypadku podwyższonej zawartości żelaza konieczne jest zastosowanie odżelaziacza (a także odmanganiacza, ponieważ w zażelazionej wodzie najczęściej występuje wysokie stężenie manganu). Tutaj do wyboru mamy klasyczne odżelaziacze z napowietrzaniem i złożem kwarcowym lub nowoczesne, w pełni automatyczne kolumny filtracyjne ze złożem typu Birm, Greensand czy Pyrolox (jego dobór zależy od rzeczywistego składu wody studziennej).

Kolejnym etapem uzdatniania wody najczęściej jest jej zmiękczanie, do czego wykorzystuje się wydajne, centralne zmiękczacze ze złożem jonowymiennym, usuwające nadmiar wapnia i magnezu.

W procesie uzdatniania wody często stosuje się także filtry węglowe, które poprawiają smak i zapach. Jeśli jednak inwestorom zależy na tym, aby mieć doskonałą jakościowo wodę tylko w jednym punkcie poboru, np. do gotowania i picia, to warto pomyśleć o uzupełnieniu systemu o filtr odwróconej osmozy (RO) montowany w kuchni – uwaga, nie zastępuje on wcześniejszych stopni filtracji!

W przypadku obecności bakterii w wodzie można je skutecznie neutralizować poprzez zastosowanie sterylizatora - lampy UV. Dzięki temu woda będzie w pełni zdatna do spożycia, nie zagrażając bezpieczeństwu mieszkańców, pracowników czy zwierząt gospodarskich.

Krok 3: instalacja

Nawet najlepiej skompletowana stacja uzdatniania wody na niewiele się przyda, jeśli zostaną popełnione błędy instalacyjne – a takie sytuacje się zdarzają (np. pomylenie kierunku przepływu wody). Warto zatem skorzystać z kompleksowej usługi, którą swoim klientom zapewnia Hydros.

Powierz nam dobór elementów systemu uzdatniania wody dla Twojego domu, firmy czy gospodarstwa rolnego, a także ich profesjonalną instalację. To gwarantuje skuteczne uzdatnienie nawet bardzo problematycznej wody, pozwalając korzystać z niej bez najmniejszych obaw o bezpieczeństwo ludzi, zwierząt, instalacji wodnej czy podłączonych urządzeń.

Już teraz skontaktuj się z nami i skorzystaj z bezpłatnego, niezobowiązującego doradztwa eksperta Hydros.

Najczęstsze pytania i odpowiedzi

Czy można pić wodę prosto ze studni?

Nie radzimy tego robić bez wcześniejszego przebadania wody. Takie badanie można zlecić np. w wojewódzkiej stacji Sanepidu, a jego koszt, wraz z oznaczeniem ewentualnych bakterii, wynosi około 600 zł.

Jakie problemy występują w wodzie ze studni?

Woda studzienna najczęściej ma znacząco przekroczone parametry żelaza i manganu. Może zawierać azotany, bakterie (w tym pałeczki okrężnicy) oraz mieć wysoką twardość, która szkodzi instalacji wodnej, armaturze, pralce, zmywarce czy urządzeniom grzewczym.

Czy w studni są bakterie?

W wodzie studziennej mogą występować groźne dla zdrowia bakterie, których źródłem najczęściej są nieszczelne szamba w okolicy ujęcia.

Jak uzdatnić wodę ze studni?

Po przebadaniu wody i poznaniu występujących w niej problemów, możemy przystąpić do doboru poszczególnych elementów systemu uzdatniania. Skompletowana stacja, która najczęściej składa się z odżelaziacza, odmanganiacza, zmiękczacza wody i sterylizatora UV, zapewni wysoką jakość wody studziennej i pełne bezpieczeństwo jej użytkowania. Najlepiej powierzyć to zadanie ekspertowi z zakresu systemów uzdatniania wody.

Czy zmiękczacz wody usuwa żelazo?

Tak, zmiękczacze ze złożem jonowymiennym są w stanie usunąć niewielkie ilości żelaza z wody, natomiast nie jest to ich podstawowa funkcja. Zmiękczanie zażelazionej wody szybko skończy się degradacją złoża, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie minimum dwóch stopni filtracji – osobno odżelaziania i zmiękczania.

 

[1] https://www.gov.pl/web/wsse-bydgoszcz/badania-wody

[2] https://www.gov.pl/web/wsse-rzeszow/jakosc-wody-przeznaczonej-do-spozycia---charakterystyka

[3] https://hydroportal.pl/odzelaziacze-wody,ac296/zelazo-w-wodzie-ze-studni-dlaczego-to-problem,10573


Autor wpisu:
Grzegorz Krysztofiak, ekspert w branży hydrotechnicznej, hydraulicznej, redaktor Hydroportal.pl

Nasza oferta

Zapraszamy do wizyty w naszym sklepie lub zapoznania się z naszą ofertą. Nasi eksperci udzielą Państwu niezbędnego doradztwa przy doborze produktów i usług.

Sklep HydrosZobacz ofertę

Stosujemy pliki cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików (samodzielnie przez ustawienia przeglądarki), to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Zobacz politykę cookies.
Przewiń do góry